Gasztronómiai kategória

Gasztronómiai kategória

Bámulatos ünnepi hidegtálak és hagyományos román ételek

Ebben a kategóriában az egyénileg vagy csapatban versenybe szálló résztvevők feladata az volt, hogy egy olyan ünnepi hidegtálat állítsanak össze 6 vagy 8 személyre, amely hús alapú fogásokból és három alapelemből áll, három körettel, és a hozzá illő salátával. A hidegtálakon kívül a versenyzőknek egy 2 személyes tányérdesszerttel is készülniük kellett. A csapatban versenyzőknek egy hagyományos román ételt is kellett készíteniük disznóhúsból, csirkéből, vadhúsból vagy lakto-ovo-vega alapanyagokból.

Az egyéni versenyszámban két nyertes született: Cozma Bogdan Cosmin, a Crăiasa Munţilor szakácsa és Ciutacu Gheorghe. A vadnyúlhátból készült, sajtos, spenótos terin, a zöldalmás, spenótos borjúterin, mogyorós szarvas, zöldségmozaik, ropogós sárgarépatart, a pikáns franciamustármagos, pirosborsos, kaliforniai paprikás szósz, vajas pritaminpaprikás majonéz, balzsamecetes áfonyaszósz, erdei kakukkfűvel ízesített vinegrette csak néhány a Cozma Bogdan Cosmin hidegtálán elrendezett ételekből. Desszertje elemei: hegyi virágokkal ízesített csokikrém, cseresznye és vaníliakrém, sültalma parfé, fehércsokival és erdei mogyoróval, a „Gyermekkor íze” sütemény csipkebogyó-sürítménnyel átitatott felverttel, főzött tejbegrízkrém citrommal és erdei szamócával ízesítve.

versenyzok8

I díj (egyéni): Cozma Bogdan Cosmin – Crăiasa Munţilor, Felsőmoécs, Brassó megye

A versenyszám másik győztese, Ciutacu Gheorghe hidegtálának elemei: gyömbérrel és zsályával ízesített növendékfilé fenyőrüggyel és fafülgombával készült pulykamoussal töltve, Philadelphia sajtkrémmel és kandírozott sárgabarackkal bevonva, házinyúl terin, fürjmell és struccmáj Serano sonkába tekerve, mangalicaszűz-tekercs, kurkumás libamell, pisztácia és aromás fűszerek, borsópüré és vörösbab póréhagyma lapocskákba tekerve, Tamarindo káposztatölcsérek lencsepürével töltve, növényi szénnel készült rizsmillefois, articsóka, édesburgonya és lilaburgonyából készült gyöngyök, Cumberland szósz, moutard a la creme szósz, Morille szósz, roppanós tavaszi saláta és vinegrette szósz.

versenyzok9

I díj (egyéni): Ciutacu Gheorghe – Bukarest

A szakácscsapatok által összeállított hidegtálaknál a Pritax Invest Srl – Golden Tulip Nagyszeben csapata lett a győztes. A szakácsok a következő hidegtállal készültek: őzterin medvehagymával és sütőtökkel, kecskesajt céklával és vörösáfonyás és mentás szósszal készült borsókaviár, pulykaterin cukkinivel és sárgabarackkompóttal, burgonyakövecskék és bébirépa, simeji gomba roppanós gyűrűvel, cseresznyeszósz, libamájterin csokoládézselében, mangópürés briós, portóiból készült szósszal és nyerssalátával.

A legízletesebb hagyományos román étel: marhapacal puliszkával és bébirépával, céklával, savanyított gyöngyhagymával és tormakrémmel.

A legfinomabb és legszebb tányérdesszert fehércsokoládémousse kakaózselével és édes málélappal, mojitózselével és karamellszósszal.

versenyzok10

I díj (csapat): Muntean Nicolae Marius, Crişan Mihai – Golden Tulip Nagyszeben

 

Íme a versenyszám győztesei:

  • I díj (egyéni): Ciutacu Gheorghe – Bukarest
  • I díj (egyéni): Cozma Bogdan Cosmin – Crăiasa Munţilor, Felsőmoécs, Brassó megye
  • I díj (csapat): Muntean Nicolae Marius, Crişan Mihai – Pritax Invest Srl – Golden Tulip Nagyszeben
  • II díj (egyéni): Drăguţ Cristina – Confinden Travel Srl – Hotel Ramada Piteşti
  • II díj (csapat): Ferenczi Henrik, Ţepeluş Petru, Baczo Iulian Adrian, Bajko Roxana – Constantin Brâncuşi Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy
  • III díj (egyéni):  Birta Ioan Andrei – Pod Serv Com Srl – Hotel President, Félixfürdő, Bihar megye
  • III díj (csapat): Jurj Henrietta, Moşneag Silviu, Chibici Bogdan, Tőkés Bencze – Sungarden Resort Srl, Kisbács, Kolozs megye

Zöldségbe és gyümölcsbe faragott idő

A zöldség- és gyümölcsfaragás tematikája az idő volt. A legszebb faragást Verdeş Liliana készítette.

versenyzok11

 

Gratulálunk minden versenyzőnek a leleményességüket, tehetségüket és a professzionalizmusukat tükröző kreációikhoz, melyekkel a versenyre készültek!

A GastroPan szakkiállítás ismét megerősítette vezető pozícióját a cukrászati, sütő- és vendéglátóiparban. A szervezők ismételten köszönik minden kiállítónak, látogatónak, szponzornak, a szakmai egyesületeknek, versenyzőknek, a zsűri tagjainak és minden partnerének, hogy támogatták és jelenlétükkel emelték az esemény szakmai nívóját. A következő GastroPan kiállítás 2019 tavaszán lesz, hamarosan újabb részleteket tudhatnak meg a GastroPan 2019-ről.