La categoria Tortul Anului 2023, au participat 10 cofetari din toată țară care au fost provocați să dezvolte un tort inovator în care să se folosească mult cunoscutul choux, tematica fiind semipreparat de bază choux – aluat opărit. Cel mai bun tort a fost creat de Sima Maria Adina care s-a caracterizat printr-un tort clasic ținând cont de sustenabilitate și cerințele consumatorului din zilele noastre, mai exact fără adaos de zahăr și fără gluten. În compoziția tortului, s-au folosit făinuri fără gluten, înlocuitori ai zahărului și materii prime de bază din cofetărie. Aromele combinate au fost cele de ciocolată neagră și albă, zmeură, fistic.
SECȚIUNEA COFETĂRIE
O victorie mare pentru cofetăria Buttercup Sweets care triumfă cu Tortul Anului 2023 la secțiunea COFETĂRIE!
Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2023:
Locul I: Sima Maria Adina – Firma Buttercup Sweets, București
Locul II: - Sanduța Ariadna – Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism
- Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu
Locul III: -Mihuț Rodica – Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad
-Anton Ana Maria – Anton D Ana Maria PFA, Bârnova, Iași
Premiul de excelență: Tufa Georgian-Ștefan – Sweet Dessert, Brașov
Premiul de inovație: Mirica Gabriela – Târgoviște, Dâmbovița
Extravaganța prin creațiile de pastă de zahăr
La categoria Creație de pastă de zahăr, concurenții au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Cofetarii nu se mai limitează la tradiționalele torturi albe cu șapte niveluri, pe care le-am tot văzut la nunți de-a lungul anilor. Acum vin cu forme deosebite, cu compoziții și arome variate, iar in ceea ce privește decorul, imaginația este fără limite. Cofetarii au trebuit să respecte tematica impusă: Torturi de nuntă – extravaganță.
Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost realizată de Mihuț Flavia Petronela de la Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad.
Premiații categoriei sunt: Mihuț Flavia Petronela – Mihuț PFA, Arad,
Ciulei Georgeta – Firma Dulciuri Citite,Ploiești,
Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu,
Teodor Denisa – Firma La Casa Ristorante Pizeria Pane DO, Cluj-Napoca.
SECȚIUNEA PANIFICAȚIE-PATISERIE
Pâinea Anului 2023 realizată artizanal – cu semințe de dovleac, floarea-soarelui, susan și in
În fiecare ediție a expoziției GastroPan se ține cont de tendințele și inovațiile globale, astfel, tematica impusă la categoria Pâinea Anului 2023 a fost produse de panificație cu adaos de semințe cu rol funcțional. S-au prezentat diferite produse, începând de la produse de panificație cu semințe de in, floarea-soarelui și dovleac până la nuci și prune. Dar Pâinea Anului 2023 a fost câștigată de echipa Harmopan cu produsul pâine semialbă cu cartofi și semințe TELEMAGOS (semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, semințe de in).
Premiații categoriei:
Locul I: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc
Locul II: Brutăria Bocskor, Sânmartin
Locul III: - Brutăria Adriana Bolgiu, Urlați
- Brutăria Moara Maria, Chizătău
Premiul de excelență: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc
Premiul de inovație: - Brutăria Bocskor, Sânmartin
-Brutăria Bertis, Sfântu-Gheorghe
Produse de patiserie cu rol funcțional – Ambrosia
La categoria Produse de patiserie, concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie cu rol funcțional care s-a putut realiza prin adaosul unor ingrediente care au un efect benefic pentru organismul uman. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul cu smochine, pere, nuci, merișoare, prune uscate, portocale confiate, pălincă de pere, scorțișoară și nucșoară, toate având elemente cu un impact pozitiv pentru organismul uman realizat de către echipa Harmopan.
Premiații categoriei Produse de Patiserie:
Locul I: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc
Locul II: Brutăria Bocskor, Sânmartin
Locul III: Brutăria Bertis, Sfântu-Gheorghe
Premiul de inovație: Brutăria Bocskor, Sânmartin
Studenții și elevii – imaginația transpusă prin produsele de panificație și patiserie
Ca o noutate pentru această ediție, a fost categoria dedicată studenților și elevilor la care tematica a fost Love food, hate waste – reutilizarea subproduselor alimentare în produse de panificație sau patiserie. Au avut ocazia de a evolua prin cunoștințele dobândite în cadrul Concursurilor, de a compara produsele, materiile prime și ingredientele folosite, modurile de obținere – ceea ce reprezintă un element foarte important pentru dezvoltarea profesională a tinerilor. Cel mai inovativ produs a fost Fia_Hybrid_Desert creat de echipa formată din Argyelan Cristian și Micșoni Ana-Maria de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I al României”.
Premiații echipelor de studenți și elevi au fost:
Locul I: Argyelan Cristian, Micșoni Ana-Maria – Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I al României”, Timișoara
Locul II: Lavinia Tarniță, Daria Ursachi, Florea (Ciubotariu) Petronela – Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava
Locul III: Federeac Cristian – Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava
Premiu de excelență: Antal Szabolcs, Kovács Mihály – Universitatea Sapientia EMTE, Miercurea-Ciuc.
SECȚIUNEA GASTRONOMIE
Arta gastronomiei prin ochii tinerei generații
Se pune un accent foarte mare pe gândurile și tendințele aduse și implementate de tinerele generații de studenți și elevi, astfel, echipele de studenți și elevi au avut ocazia de a realiza un platou festiv din fructe de mare și pește și un desert românesc. Aceste preparate pot fi realizate cu ușurință în orice locație de restaurant în România, având specificul culturii noastre. Tinerii au avut emoții ca totul să iasă perfect, și așa a și ieșit!
Iată rezultatele:
Locul I: echipa formată din Prisecaru Ana Mari, Diana Dumitru, Malina Roșca, Iulia Haș și Dragoș Radu de la Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism cu platoul festiv format din somon cu urdă de capră și creveți în mantie de mazăre și hrean, panglică de calamar cu cărbune vegetal, perle din suc de portocale, duet file din șalău de Dunăre și ton roșu și salată asortată cu legume și vinegret cu coajă de lămâie confiată și desert românesc din caramel și inserție de gutui, sferă de ciocolată cu cremă de arpacaș, nuci umplute cu cremă de cacao și nucă și coulis din fructe proaspete.
Lista câștigătorilor:
Locul I: Prisecaru Ana Maria, Diana Dumitru, Malina Roșca, Iulia Haș și Dragoș Radu – Universitatea Transilvania Brașov
Locul II: Sandu Vasilica Ionela, Buraciuc Gabriela, Pușcașu Dumitru, Țarcă Liliana – Liceul Tehnologic Vasile Deac, Vatra Dornei
Locul III: Mocanu Maria Isabela, Pasoi Maria Irene – Casa Boierului din Deal, MCM Petrol SRL, Dealu Viei.
Locul IV: Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” – Lugoj, județul Timiș
Locul V: Colegiul Național Economic „Andrei Bârsanu” – din Brașov.
Organizatorii țin să mulțumească tuturor expozanților, vizitatorilor, asociațiilor de specialitate, concurenților, sponsorilor, membrilor juriului și partenerilor care au susținut desfășurarea acestui eveniment!
Felicitări concurenților pentru ingeniozitatea, talentul și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru această competiție!