Pâinea Anului 2022 realizată artizanal

Pâinea Anului 2022 realizată artizanal

Premiul I - acordat în cadrul Concursurilor GastroPan 2022

Pâine albă “la cuptor” 1,50 kg

Ingrediente: făină albă de grâu (conține gluten), apă, pastă de cartofi 23%, sare iodată, ulei vegetal de floarea soarelui, drojdie.

Procesul tehnologic
La fabricarea acestei pâini se aplică procedeul în trei faze: prospătură, maia şi aluat.
În cuva malaxorului se prepară prospătura (4%) din făină albă de grâu, apă, baș (maia matură) și drojdie, după care se frământă 6 minute pentru a obţine o masă omogenă. Prospătura astfel obținută se lasă la fermentat 4 ore.
Maiaua (17%) se prepară din prospătura fermentată la care se adaugă făină albă de grâu, apă, drojdie și se fermentează timp de 4 ore.
Aluatul se prepară din maiaua fermentată la care se adaugă restul de făină albă de grâu, apă, pastă de cartofi (23%), ulei vegetal de floarea soarelui și sare iodată, se frământă timp de 4 minute la viteză lentă și 8 minute la viteză rapidă până la obţinerea unui aluat de consistenţă moale.
După frământare, aluatul se lasă la fermentat în cuva malaxorului 60 de minute. Se divizează manual în formă lungă cu crestături, se presară cu făină și se lasă la dospire finală 50 de minute la temperatura de 34oC și umiditate relativă de 75%.
Coacerea se face în mediu aburos la temperatura de 230-240oC timp de 100 de minute. După scoaterea din cuptor, produsele se lasă cca. 10 minute, după care se efectuează baterea cojii.

Cantitatea zilnică fabricată: 105 kg

Premiile câștigate de către HARMOPAN:
• Pâine semialbă bătută la kg: locul II în categoria industrial
• Beigli Harmopan cu nucă și prune uscate 500 g: locul II în categoria de produse de patiserie
• Prăjitura “Szalonta” cu nucă la kg: mențiune în categoria de produse de patiserie
Ideea pentru acest nou produs îi aparține șefului de echipă, Dánél Csaba, de la brutăria din Miercurea-Ciuc.
Câștigarea premiului “Pâinea Anului 2022 realizată artizanal” este o adevărată satisfacție pe plan profesional. Rezultatul obținut exprimă profesionalismul echipei noastre.