MATERII PRIME ȘI AUXILIARE FOLOSITE: făină albă de grâu (conține gluten), făină neagră de grâu (conține gluten), pastă de cartofi, semințe de dovleac, -de floarea soarelui, -de susan și -de in, sare iodată, drojdie.
SCOPUL ȘI FOLOSIREA PRODUSULUI:
Se oferă pentru toți consumatorii, cu excepția persoanelor care suferă de alergii și/sau intoleranță la gluten, susan. Ideea a pornit de la produsul „Pâinea Anului 2022”, produs câștigător la ediția GastroPan 2022, dezvoltat prin folosirea semințelor cu rol funcțional.
COMERCIALIZAREA PRODUSULUI:
Se comercializează în județele Harghita, Mureș, Brașov, Covasna cu cantitatea zilnică de 200 kg.
INOVAȚIA PRODUSULUI:
Datorită procesului de maturare lungă în prospătură, se dezvoltă o microfloră heterogenă prin care se formează bacterii acidogene, iar acizii pe care îi formează, inhibă dezvoltarea microflorei bacteriene nedorite.
Semințe de floarea soarelui – un antioxidant puternic, cresc nivelul de energie, conțin proteine, fibre și vitamina B, necesare pentru arderea caloriilor.
Semințe de in – sunt o adevărată sursă de energie și nutrienți, datorită conținutului de fibre, omega 3 și lignani, care furnizează multiple beneficii pentru sănătatea organismului.
Semințe de dovleac – datorită conținutului remarcabil de zinc, ajută la păstrarea apărării organismului. Este bogat în triptofan, motiv pentru care este eficient și în cazurile de stres, neliniște și insomnie.
Semințe de susan – bogate în minerale și proteine; conțin magneziu, calciu și vitamina E, care stimulează metabolismul și reglează nivelul de zahăr din sânge.
FLUXUL TEHNOLOGIC:
La fabricarea acestei pâini, se aplică metoda indirectă trifazică: prospătură, maia, aluat. În cuva malaxorului se prepară prospătura (11%) din făină albă de grâu, apă, baș (maia matură), drojdie și se frământă 6 minute pentru a obține o masă omogenă și se lasă la fermentat 5 ore. Maiaua (40%) se prepară din prospătura fermentată, la care se adaugă făină albă de grâu, apă și se lasă la fermentat 4 ore. Aluatul se prepară din maiaua fermentată, la care se adaugă restul de făină albă de grâu, apă, pastă de cartofi (10%) și sare iodată. Se frământă la viteza lentă 4 minute și viteza rapidă 8 minute. Se adaugă semințele înmuiate în prealabil, după care se continuă frământarea 5 minute, până la obținerea unui aluat de consistență moale. După frământare, aluatul se lasă la fermentat în cuva malaxorului 50 de minute, se divizează manual în bucăți corespunzătoare. Bucățile divizate se așază direct pe panacoadele presărate cu amidon și se introduc în cuptor, fără dospire finală. Coacerea se face în mediu aburos la temperatura de 240°C timp de 45 de minute.