TEHNOLOGII, TENDINȚE ȘI NOI PREGĂTIRI PENTRU EXPLORARE LA GASTROPAN, 17-19 MARTIE 2023, LA BRAȘOV!

TEHNOLOGII, TENDINȚE ȘI NOI PREGĂTIRI PENTRU EXPLORARE LA GASTROPAN, 17-19 MARTIE 2023, LA BRAȘOV!

Brașov, 17-19 martie 2023 – de la materii prime la produsul finit; utilaje de fabricare a aluatului până la cuptoare; calitate și inovație – sunt cele două cuvinte cheie ale unui sector precum panificație, patiserie, cofetărie, Horeca, care revin la expoziția GastroPan, programată în perioada 17-19 martie 2023, la centrul Lux Divina. Acest eveniment își confirmă încă o dată punctul de întâlnire al profesioniștilor din panificație, patiserie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, morărit și HoReCa, dar și oportunitatea de formare de parteneriate și discuții pentru toate părțile interesate ale lanțurilor de aprovizionare aparținând industriei alimentare.

OCUPAREA STANDURILOR ARE LOC ZI DE ZI
GastroPan 2023 va fi o ediție cu adevărat orientată spre calitate care confirmă aspectul internațional pe care îl are. În acest moment, aproximativ un procent de 70% este ocupat din suprafață totală ocupabilă, fiind înregistrați peste 45 de expozanți din țară, dar și străinătate. Printre cele mai multe țări reprezentate sunt România, Germania, Republica Moldova, Italia, Franța, Serbia, Spania, Ungaria care se vor reuni pentru a prezenta cele mai noi utilaje și echipamente de lucru realizate conform cerințelor din ziua de azi, cele mai interesante materii prime și ingrediente bazate pe tendințele actuale, dar și cele mai inovative soluții și tehnologii care pot fi implementate cu ușurință în business-urile proprii.

1-k-23

UN ACCENT PUTERNIC PE INOVARE
Va fi prezentată inovația în aspectele sale cele mai tehnologice: aplicații, logistică, livrare de alimente, comerț electronic, trasabilitate și multe altele. Un loc pentru cele mai moderne soluții care va propune inițiative, atât pentru producătorii și furnizorii majori, cât și pentru start-up-uri inovatoare, alături de bunele practici aduse de expozanți. Producătorii și furnizorii din industria panificației, patiseriei, cofetăriei și HoReCa își vor uni forțele și vor prezenta ei înșiși uniți și compacți produsele și serviciile lor celor interesați pentru modernizarea, investirea sau chiar deschiderea unor business-uri. De la semifabricate până la procesare și echipamente, prin ocazii de cumpărare în comerțul cu amănuntul pe scară largă și stilurile de consum în afara casei – la GastroPan, există ocazia de a afla cele mai noi tendințe, inovații și tehnologii din lume. Astăzi, mai mult ca niciodată, târgurile și expozițiile sunt instrumente ale politicii industriale: participarea la un eveniment înseamnă adăugarea unui alt important factor de creștere la prevederile puse în aplicare pentru dezvoltare la nivel național și european. Cu atât mai mult într-o locație precum Brașov, care își recapătă rapid rolul important și atrage din nou interesul investitorilor români și străini, confirmând accesibilitatea sa logistică.

2-k-23

UN EVENIMENT ÎN PERSOANĂ ȘI ÎN DEPLINĂ SIGURANȚĂ
Ediția a XIV-a a expoziției internaționale GastroPan confirmă a fi piața ideală pentru a întâlni toate cele mai importante afaceri din sectorul ospitalității profesionale, atât românești, cât și străine. Pentru toți prezenți, va fi o oportunitate de a arunca o privire mai atentă asupra noilor produse și de a se întâlni personal an de an. Ca să nu mai vorbim de faptul că expozanții și vizitatorii vor beneficia de protocoalele de siguranță deja testate anul trecut, care includ numeroasele intervenții structurale finalizate la centrul de expoziții. Pentru toți jucătorii din lanțurile de aprovizionare, GastroPan va reprezenta o oportunitate unică de a ne întâlni cu colegi din toată lumea – expozanți, cumpărători și vizitatori profesioniști – și să înțeleagă tehnologia și produsul, inovații, tendințe de consum asupra cărora ar trebui să se concentreze dezvoltarea afacerii lor. Beneficiul participării în persoană va genera nu numai o platformă pentru potrivirea afacerilor și crearea de rețele, dar și un moment de împărtășit de cunoștințe și abilități, datorită unui program de evenimente de neegalat.

3-k-23

COACEREA ȘI GĂTITUL: CU SAU FĂRĂ IoT
Lux și durabilitate, noi tendințe și dinamică de consum, fără precedent a scenariilor de piață și profesioniști din ce în ce mai specializați, cum ar fi procentul în creștere a brutarilor și cofetarilor din lume. În zilele noastre, întreaga brutărie și lanțul de aprovizionare cu produse de patiserie și cofetărie, se reînnoiește constant, așa cum poate astăzi, există o semnificație cât mai mare a tehnologiei. Acest lucru demonstrează utilizarea de utilaje și echipamente flexibile, capabile de a oferi rezultate precise, consistente, făcând toată diferența În centrul tuturor, acolo este o reducere a consumului de timp și energie, precum și o creștere a funcționalității, care poate fi realizată prin inteligența artificială, utilă pentru controlul online al parametrilor și programelor – o tendință, cea a loT (Internet of Things), care se împerechează cu dispozitive digitale, dar destinate a fi utilizate și în brutăriile mici.

4-k-23

ÎNTRE FĂINĂ ȘI PRODUSE DE PATISERIE DE LUX, EVOLUȚIA NU SE OPREȘTE NICIODATĂ
Tendința este aceeași, aproape peste tot. Clienții care apelează la produsele de brutărie și cofetărie caută acum un produs de calitate, fie că este pâine, pizza sau produs de patiserie. Exact din acest motiv, la următoarea ediție a expoziției GastroPan, se dorește contribuirea la răspândirea culturii calității și inovației și în lumea patiseriei la nivel internațional cu o privire directă către viitor. Dar este și transformarea care își face drum prin lumea patiseriei atingând lumea brutăriei. Aici se vorbește despre tendințele noi, precum preparate cu făinuri alternative – din cea cu aromă de turmeric fără gluten, obținându-se pizza (creată pentru persoanele cu boala celiacă), până la produse preparate cu făinuri și leguminoase – și redescoperirea unor ingrediente, precum făinuri integrale măcinate cu piatră sau cele din dovleac sau spelță, folosită în rotație pentru a avea mereu la ofertă un produs diferit. Ca să nu mai vorbim despre actuala și inevitabila temă a panificației – maiaua – care este folosită și introdusă, mai nou, și în produse de patiserie (panettone).

5-k-23

COMPONENTELE DESERTURILOR FESTIVE, PREZENTATE DE LA ÎNCEPUT PÂNĂ LA FINAL
Făinuri alternative, noi metode de preparare, ingrediente, dar și maiaua – sunt elementele principale pentru industria cofetăriei. Expoziția GastroPan oferă perspective, produse noi și tendințe pentru toate cele 365 de zile pe an – torturi de la varianta clasică cu blaturi cu vanilie și ciocolată, până la alternative de deserturi cu citrice confiate, migdale, stafide aromate sau cu smochine albe. Progresele tehnologice au dus la inovații semnificative în sectorul cofetăriei. Clienții apelează la aplicații și inteligență artificială (AI) pentru sfaturi nutriționale individualizate și o mai bună înțelegere a satisfacerii cerințelor lor nutriționale.

6-k-23

TOATE TENDINȚELE HORECA DE MÂINE, PREZENTATE LA GASTROPAN
Schimbările pentru sectorul HoReCa nu reprezintă ceva nou, această industrie este în continuă schimbare, adaptându-se la nevoile consumatorului. Tendințele sunt adesea un răspuns la provocările afacerilor. Sectorul restaurantelor s-a confruntat întotdeauna cu două provocări cheie – recrutarea și formarea personalului și costurile ridicate. La acestea se adaugă concurența tot mai mare din sector. Restaurantele au fost în top în ultimii ani și vor face acest lucru în anii următori. Sunt accesibile, convenabile și la modă. Se dorește mâncare de înaltă calitate, cu servicii complete. Găsirea unui specialist înainte de pandemie a fost o provocare, astăzi este un miracol. Aici, tehnologia dă și o mână de ajutor. Automatizarea devine un subiect cât mai actual, făcându-și intrarea și în industria panificației și HoReCa. Un exemplu este robotul care poate înlocui chelnerul într-un restaurant: preia comanda și o transportă clientului până la masa acestuia, interacționând activ cu clientul. Robotul care realizează curățenia spațiului de lucru după preferințele personalului este o inovație în industria panificației ușurând munca acestuia. Unele dintre aceste soluții și inovații au fost prezentate la standurile expozanților de la GastroPan 2022, urmând a fi prezentate altele noi împreună cu toate cele necesare pentru funcționarea unei afaceri din industria HoReCa.

7-k-23

LA GASTROPAN, AFACERILE RIMEAZĂ CU INOVAȚIE
GastroPan se confirmă ca un adevărat loc de expunere al echipamentelor inovatoare la nivel global. Oferă, printre altele, o consolidare a conținutului evenimentului, o sinergie între fizic și digital și oportunitatea de a forma noi relații de lungă durată între expozanți și clienții săi. De la ospitalitate la consultanță, de la bucătari la antreprenori digitali. Discuțiile ce vor avea loc la standurile expozanților între producători și furnizori și cei mai importanți vorbitori din industrie (patronate, asociații) discutând despre problemele pe care cele mai recente rapoarte le-au identificat la nivel național și internațional.

8-k-23

NOI PRODUSE ȘI TENDINȚE, PREZENTE LA GASTROPAN
Noile produse din acest an demonstrează mai presus de toate: inovațiile anului 2023, fiind caracterizate prin durabilitate, sănătate și comoditate. Alimentele pe bază de plante sunt o temă continuă. Tendința către proteinele pe bază de plante a înregistrat un mare progres în ultimii ani. Diverse companii alimentare și băuturi caută să folosească ingrediente pe bază de plante ca suplimente sau principala atracție a noilor lor dezvoltări de produse. Consumatorii devin din ce în ce mai sensibili la tema sustenabilității, astfel încât proteinele pe bază de plante devin tot mai populare la ei. Produsele alimentare care poartă acest titlu pretinde că „pe bază de plante” sunt deosebit de populare. Sursele de proteine pe bază de plante includ, printre altele, soia, mazărea, semințele de dovleac și semințele de floarea soarelui. Produsele noi includ, de exemplu, biscuiți de năut din cereale integrale, biluțe proteice, salată de pește pe bază de plante, sos pe bază de plante făcut din fasole sau ambalaje din sfeclă roșie. De asemenea, noutățile cuprind produse cu beneficii suplimentare legate de sănătate și ingrediente naturale fără coloranți artificiali. Aici intră în joc produsele cu etichetă curată. Etichetarea curată oferă utilizatorului final informații despre ingrediente, origine, factori etici și factori ecologici. Aici, expozanții prezintă un exemplu de inovație de produs ca fiind înghețata cu caviar și mentă cu bază de vanilie care a fost populară și degustată de sutele de vizitatori, iar în cadrul Concursurilor GastroPan 2022, inovația a fost de nemăsurat, începând de la pâine cu ardei, pâine cu dovleac și cărbune activ până la torturi cu 3 tipuri de blaturi de la diferite prăjituri. Subiectul durabilității rămâne și el de actualitate. Aici, produse precum ambalajele biodegradabile care iau locul ambalajelor clasice, obținute din trestie de zahăr în diferite forme, conform cerințelor clientului, limonada făcută din fel de fel de ingrediente, până la pahare pe bază de hârtie funcționează destul de bine. Profilurile de aromă neobișnuite și modalitățile de prezentare a produselor nu se limitează la băuturi – ele pot fi găsite și în segmentul alimentelor congelate. Cele mai recente tendințe și potențiale soluții viitoare pot fi găsite la zonele tematice ale expoziției Gastropan.

9-k-23

10-k-23

11-k-23

12-k-23

EXPERIMENTAȚI PRACTIC LA GASTROPAN – Majoritatea soluțiilor expuse vor putea fi experimentate la standuri prin demonstrații practice, campanii de degustări și ateliere demonstrative de producție.

Pentru mai multe informații și detalii privind modalitățile de participare și promovare pregătite de organizatori pentru furnizorii din domeniu contactați organizatorii pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la telefon 0733 313 043.

 

CONCURSURILE GASTROPAN PREMIAZĂ CEI MAI TALENTAȚI SPECIALIȘTI DIN ȚARĂ

În perioada 17-19 martie 2023, în cadrul expoziției, Concursurile GastroPan îi vor recompensa pe cei mai talentați brutari, cofetari și bucătari. Aceștia se vor întrece la 3 secțiuni competiționale (COFETĂRIE, PANIFICAȚIE-PATISERIE, GASTRONOMIE), iar un juriu independent, format din specialiști români și străini de înaltă clasă, va premia cele mai reușite torturi, cea mai bună creație artistică din pastă de zahăr, cea mai bună pâine, cele mai gustoase produse de patiserie, și cele mai bune preparate culinare.
Iată o scurtă descriere a concursurilor:

Reguli de participare
Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 3 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 3 februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:
• Completarea formularului de înscriere de pe www.gastropan.ro
• Achitarea taxei de participare (200 lei/produs)
• Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul Concursurilor este următorul:
• Secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică în pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 10:00-18:00
• Secțiunea Panificație-Patiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi – 18 martie 2023, ora 10:00-18:00
• Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 10:00-17:00

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă completă/șorț. Fiecare concurent trebuie să prepare și să finalizeze toate pregătirile în laboratorul său propriu, autorizat și conform normelor în vigoare. Produsele prezentate vor fi gata pregătite în momentul jurizării. Organizatorii au dreptul de a publica rețete, fotografii și filme ale candidaților, juriului membrii și munca produsă.

1-c-23

SECȚIUNEA COFETĂRIE | 17 MARTIE 2023 | VINERI
La secțiunea Cofetărie pot să se înscrie cofetari din toată țara, care vor avea posibilitatea de a câștiga trofeul Tortul Anului 2023, concurenții vor fi provocați să dezvolte gusturi originale, creative și delicioase.

Categoria Tortul Anului 2023 – tematica: Semipreparat de bază choux – aluat opărit
Participanții sunt rugați să proiecteze rețete noi cu aspect elegant, frumos, plăcut, nu prea încărcat, în armonie având la bază choux. Principalele criterii de departajare vor fi gustul, originalitatea și respectarea tematicii. După analizarea tuturor celorlalte criterii (decor, respectarea tematicii, armonia cromatică, inspirația în alegerea denumirii etc.), juriul va trece la secționarea tortului și la degustare. Alte criterii apreciate de membrii juriului: calitatea blaturilor, gradul de însiropare, compoziția cremelor, disponibilitatea și proveniența ingredientelor folosite, caracterul sănătos al materiilor prime, armonia dintre elementele decorative și interiorul tortului și, nu în ultimul rând, originalitatea rețetei.

Modul de prezentare
Fiecare concurent va prezenta în concurs 2 torturi identice (unul pentru a fi secționat, analizat și degustat de către juriu și unul pentru fotografie și expunere pe durata expoziției). Fiecare concurent va asigura toate ustensilele necesare expunerii și degustării de către juriu a produsului (fețe de masă, platouri, tăvi, farfurii, lingurițe, cuțit, șervețele, apă etc.). La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, proces tehnologic, valori nutriționale, alergeni). Fiecare concurent va prezenta alături de tort formularul de participare cu caracteristicile descrise anterior. Forme și dimensiuni: torturile prezentate vor fi rotunde, cu un diametru de 22-24 cm, cu 3-5 texturi. Înălțimea maximă a tortului poate fi de 8 cm + decorațiuni.

Criterii de jurizare: gustul și combinația / armonia / compatibilitatea gusturilor / aspectul vizual / creativitate / inovație, ingredientele culinare folosite conform tematicii, autenticitate / originalitate.

Categoria Creație artistică din pastă de zahăr – tematica: Torturi de nuntă – extravaganță
Participanții sunt rugați să proiecteze noi forme, linii inovatoare și efecte decorative moderne, pentru a lăsa frâu liber imaginației, în armonie cu produsele solicitate respectând tematica propusă. Se pot folosi mai multe metode și tehnici în realizarea pieselor comestibile: figurine, flori, decoruri din pastă de zahăr, ciocolată, dantele comestibile, royal icing, pictură, aerografiere, elemente decorative din isomalţ. Pentru montarea elementelor constructive ale piesei decorative se acceptă utilizarea accesoriilor specifice (bandă pentru flori, stamine, sârme, scobitori, frigărui/bețe din lemn, tije de plastic etc.). Cu excepția machetei din polistiren și a elementelor de montare/îmbinare, toate piesele din compoziție trebuie să fie obținute din pastă de zahăr/icing/marțipan. Nu se acceptă utilizarea imaginilor imprimate comestibile și a altor elemente artificiale, non-comestibile. Nu există limite de greutate sau înălțime. Singura limită impusă de organizatori este ca piesa prezentată, alături de fața de masă și decorul aferent, să se încadreze în spațiul de expunere alocat pe masă (1 m2). Concurenții vor asigura toate elementele necesare expunerii pieselor (platouri, suporți etc.).

2-c-23

3-c-23

4-c-23

5-c-23

SECȚIUNEA PANIFICAȚIE-PATISERIE | 18 MARTIE 2023 | SÂMBĂTĂ
La secțiunea PANIFICAȚIE-PATISERIE pot să se înscrie brutari, patiseri, studenți/elevi din toată țara.

Categoria Pâinea Anului 2023 realizată artizanaltematica: Produse de panificație cu adaos de semințe cu rol funcțional.
La categoria Pâinea Anului 2023 realizată artizanal, concurenții vor avea sarcina de a prezenta o pâine fabricată printr-un proces tehnologic artizanal, procesul tehnologic în ansamblu fiind preponderent manual, dar se pot folosi utilaje pentru unele operații tehnologice. Concurentul declară la înscrierea în concurs pe propria răspundere că acest produs este realizat în regim tehnologic artizanal și se produce într-o cantitate de cel mult 150 kg/zi. Principalele criterii de departajare vor fi proprietăți organoleptice, aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă, inovație, după care juriul va trece la secționarea produsului și la degustare. Fiecare companie participantă poate înscrie în concurs maxim 3 produse, fiecare produs în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2023). Produsul poate fi un prototip care urmează a fi introdus în fabricație în anul 2023 sau un produs deja introdus în producția de serie.

6-c-23

7-c-23

8-c-23

Categoria PATISERIEtematica: Produse de patiserie cu rol funcțional
La această categorie concurenții vor avea sarcina de a prezenta un produs de patiserie cu adaos de ingrediente care au un rol funcțional. Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice, aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă, creativitate, respectarea tematicii și a regulamentului.

9-c-23

10-c-23

11-c-k

Categoria dedicată STUDENȚILOR ȘI ELEVILORtematica: Love Food, Hate Waste – reutilizarea deșeurilor alimentare în produse de panificație, patiserie
Fiecare grupă de studenți/elevi poate înscrie în concurs maxim 3 produse, fiecare produs în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2023). După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului. La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, proces tehnologic cu parametrii de lucru, valori nutriționale, cantitatea zilnică fabricată sau preconizată a se fabrica, recomandarea grupei de consumatori a produsului, elementul inovativ al produsului, alergeni). Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice, aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă, inovație, după care juriul va trece la secționarea produsului și la degustare.

12-c-23

SECȚIUNE GASTRONOMIE | 19 MARTIE 2023 | DUMINICĂ
Tematica: Sănătatea pornește din farfurie
În această secțiune concurenții pot participa în echipe pentru prezentarea produselor, iar ca și o noutate la GastroPan, va exista o secțiune nouă dedicată elevilor și studenților care vor prezenta cel mai frumos platou festiv și un desert românesc.
Concurenții pe echipă vor prezenta un platou festiv cu preparate din pește/fructe de mare sau din carne, pentru 8 persoane și o farfurie de prezentare a platoului și un preparat de bază, tradițional românesc pentru 2 persoane.
Elevii și studenții pe echipă vor prezenta un platou festiv cu preparate din pește/fructe de mare sau din carne, pentru 8 persoane, și o farfurie de prezentare a platoului și un desert românesc din vremurile îndepărtate care să fie prezentat într-o manieră modernă (pentru două persoane).

13-c-23

14-c-23

15-c-23

Găsiți regulamentul complet al Concursurilor GastroPan precum și formularul de înscriere la concursuri pe www.gastropan.ro. Informații suplimentare despre Concursurile GastroPan 2023 pot fi solicitate la telefon 0732-575 556 sau e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..