SECȚIUNEA COFETĂRIE

SECȚIUNEA COFETĂRIE

Categoria Tortul Anului 2024

Tematică: Materii prime tradiționale românești

Acest concurs se concentrează pe arta cofetăriei și oferă patiserilor și cofetarilor din România o platformă pentru a-și prezenta creațiile inovatoare și pentru a concura cu diferite torturi care se deosebesc de cele existente pe piață. Torturile obținute din materii prime tradiționale românești sunt un deliciu rafinat care păstrează autenticitatea și gustul bogat al bucătăriei românești tradiționale. Aceste deserturi îmbină adesea rețete și ingrediente tradiționale cu tehnicile moderne de preparare și prezentare, rezultând torturi deosebit de apreciate. Se pot folosi ingrediente precum:
• nucă și miere, ingrediente emblematice în bucătăria românească
• coajă de portocală și migdale, care oferă n gust deosebit torturilor românești
• gemuri și dulceață, în special cele de prune, cireșe sau zmeură, adaugă prospețime și savoare și sunt un omagiu adus tradițiilor conservării fructelor
• alcooluri tradiționale, țuică sau palincă, adaugă o notă distinctă și autentică gustului torturilor
• nuci și alune
• torturi regionale, unde în diferite regiuni ale României, există torturi tradiționale specifice care se bazează pe ingredientele locale și rețetele tradiționale. 

Torturile obținute din materii prime tradiționale românești reflectă bogăția și diversitatea bucătăriei românești și aduc o notă de autenticitate și gust inconfundabilă în universul deserturilor. Acestea sunt adesea apreciate nu doar pentru gustul lor delicios, ci și pentru legătura lor cu tradițiile și cultura locală.

Piesă decorativă

Tematică: Basme, folclor și tradiții românești

Decorul torturilor și al produselor de cofetărie constituie din totdeauna punctul de atracție principal în orice vitrină de prezentare și nu numai. Participanții la acest concurs au ocazia să captiveze imaginația publicului cu opere pline de culoare și simbolism, aducând în prim-plan valorile și frumusețea poveștilor populare și tradițiilor românești, subliniind importanța conservării acestui patrimoniu în creația contemporană.

Mai multe detalii despre Concursurile GastroPan 2024 privind criteriile și regulamentul de participare vor fi publicate pe www.gastropan.ro și pagina de Facebook GastroPan.