Categoria P1A: Pâinea Anului 2020 fabricată industrial

13 martie 2020
panificatie
La această categorie concurenții vor avea sarcina de a prezenta o pâine fabricată printr-un proces tehnologic industrial, pe linii de fabricație continue sau discontinue, automatizate sau nu, în care cel puțin jumătate din operații sunt realizate mecanizat. Concurentul declară la înscrierea în concurs pe propria răspundere că acest produs este realizat în regim tehnologic industrial și se produce într-o cantitate de cel puțin 500 kg/zi. Se va pune accent pe caracterul inovativ al produsului.

Data limită de înscriere este 20 februarie 2020. Taxa de înscriere este 100 RON/produs.

Fiecare companie participantă poate înscrie în concurs maxim 3 concurenți, fiecare concurent cu 1 singur produs, în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2020). Produsul poate fi un prototip care urmează a fi introdus în fabricație în anul 2020, sau un produs deja introdus în producția de serie.

Concurenții NU vor avea acces în sala de concurs în timpul jurizării, pentru a nu influența deciziile juriului. Produsul va fi însoțit de o prezentare pe format A4, pe maxim 2 pagini, oferind următoarele informații juriului:
• numele produsului
• ingrediente folosite
• descriere succintă a procesului tehnologic (faze, tip de instalație tehnologică folosită, parametri de proces)


NOTĂ: descierea procesului tehnologic are doar scopul de a justifica înscrierea produsului în această categorie de concurs și/sau pentru a demonstra o inovație în procesul tehnologic care se dorește a fi prezentată de concurent
• cantitatea zilnică fabricată sau preconizată a se fabrica (aproximativ)
• pentru ce se recomandă produsul, de exemplu: mic-dejun, sandvișuri, pentru consum general, pentru persoane cu cerințe nutriționale speciale (sportivi, copii, bătrâni, persoane cu diverse afecțiuni) etc.
• care este elementul inovativ al produsului, în viziunea concurentului, de exemplu din punctul de vedere al ingredientelor, sau procesului tehnologic, sau caracteristicilor organoleptice, sau utilizării produsului, sau din orice alte considerente  

Prezentarea NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare sau ale autorului. Prezența oricărui element de identificare a companiei sau autorului duce la descalificarea automată a produsului.

Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor şi de creştere a notorietății prin intermediul altor canale mass media, care vor prezenta produsul câştigător atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidențiind numele companiei care a câştigat trofeul.

Produsul clasat pe locul I va purta titlul de PÂINEA ANULUI 2020 FABRICATĂ INDUSTRIAL ÎN ROMÂNIA.

Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice (aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă), caracterul inovativ al produsului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărimea A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Categoria P1B: Pâinea Anului 2020 realizată artizanal

13 martie 2020
panificatie
Tematică: PÂINE ȘI PRODUSE DE PANIFICAȚIE SPECIALE PENTRU MIC-DEJUN, ADAPTATE TENDINȚELOR NUTRIȚIONALE ACTUALE
La această categorie concurenții vor avea sarcina de a prezenta pâine și produse de panificație destinate consumului la micul dejun de către toate categoriile de vârstă. Produsele sunt fabricate în mod artizanal, procesul tehnologic în ansamblu fiind preponderent manual, dar se pot folosi utilaje pentru unele operații tehnologice Concurentul declară la înscrierea în concurs pe propria răspundere că acest produs este realizat în regim artizanal și se produce într-o cantitate de maxim 150 kg/zi.

Data limită de înscriere este 20 februarie 2020. Taxa de înscriere este 100 RON/produs.

Fiecare companie participantă poate înscrie în concurs maxim 3 concurenţi, fiecare concurent cu 1 singur produs, în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2020). Produsul poate fi un prototip care urmează a fi introdus în fabricație în anul 2020, sau un produs deja introdus în producția de serie.

În timpul jurizării, Concurenții NU vor avea acces în sala de concurs pentru a nu influența deciziile juriului. Produsul va fi însoțit de o prezentare pe format A4, pe maxim 2 pagini, oferind următoarele informații juriului:
• numele produsului
• ingrediente folosite
• descriere succintă a procesului tehnologic (faze, parametri de proces)
• cantitatea zilnică fabricată sau preconizată a se fabrica (aproximativ)
• caracteristica nutrițională predominantă, de exemplu: conținutul de fibre cu valoarea procentuală corespunzătoare, sau conținutul de zaharuri și sursa acestora, valoarea energetică a produsului etc. corelat cu caracterul inovativ al produsului

Prezentarea NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare sau ale autorului. Prezența oricărui element de identificare a companiei sau autorului duce la descalificarea automată a produsului.

Dincolo de trofeul acordat câştigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor şi de creştere a notorietăţii prin intermediul altor canale mass media, care vor prezenta produsul câştigător atât pe perioada de desfăşurare a concursului cât şi după, evidenţiind numele firmei care a câştigat trofeul.

Produsul clasat pe locul I va purta titlul de PÂINEA ANULUI 2020 REALIZATĂ ARTIZANAL ÎN ROMÂNIA.

Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice (aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă) caracterul inovativ al produsului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărimea A5 conținând denumirea companiei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Categoria P2: Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie

13 martie 2020
panificatie
Tematica: ORAȘELE VIITORULUI
Fiecare firmă participantă (brutărie, patiserie, etc.) poate înscrie în concurs maxim 3 concurenţi, fiecare concurent cu 1 singur produs, care se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2020. Nu se acceptă piese prezentate anterior la alte concursuri.

Data limită de înscriere este 20 februarie 2020. Taxa de înscriere este 100 RON/produs.
Concurenţii vor prezenta o piesă artistică obţinută din aluat de panificaţie, după talentul şi fantezia fiecărui concurent în parte, respectând tematica impusă.

La realizarea piesei sunt admise doar ingrediente comestibile. Vor fi  eliminate din concurs lucrările care folosesc diverse materiale necomestibile, chiar dacă acestea sunt folosite ca suport. Dimensiunea lucrării va fi de maxim 90x90 cm. Orice lucrare care depășește aceste dimensiuni va fi descalificată.

În timpul jurizării, concurenții NU vor avea acces în sala de concurs pentru a nu influența deciziile juriului. Produsul va fi însoțit de o prezentare pe format A4, pe maxim 1 pagină, oferind următoarele informații juriului:
• numele produsului
• descrierea produsului
• sursa de inspirație a lucrării
• ingredientele folosite

Prezentarea NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare sau ale autorului. Prezența oricărui element de identificare a companiei sau autorului duce la descalificarea automată a produsului.

Criterii de jurizare: impresie artistică, creativitate, respectarea tematicii şi a regulamentului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărimea A5 conținând denumirea companiei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Categoria P3: Produse de Patiserie

13 martie 2020
panificatie

Tematica: Produse de patiserie pentru copii cu intoleranță la gluten

La această categorie concurenţii vor avea sarcina de a prezenta un produs de patiserie pe care-l consideră potrivit pentru copiii care suferă de intoleranță la gluten.

Data limită de înscriere este 20 februarie 2020. Taxa de înscriere este 100 RON/produs.

Fiecare companie participantă (brutărie, patiserie etc.) poate înscrie în concurs maxim 3 concurenţi, fiecare concurent cu 1 singur produs, în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2020).

În timpul jurizării, concurenții NU vor avea acces în sala de concurs în timpul jurizării, pentru a nu influența deciziile juriului. Produsul va fi însoțit de o prezentare pe format A4, pe maxim o pagină, oferind următoarele informații juriului:
• numele produsului
• ingrediente folosite
• descriere succintă a procesului tehnologic (faze, parametri de proces)
• pentru ce se recomandă produsul, de exemplu: mic-dejun, sandvișuri, pentru consum general
• ce tipuri de făinuri s-au folosit în rețetă și dacă produsul poate fi recomandat și în cazul altor cerințe nutriționale speciale, de exemplu intoleranța la lactoză, diabet etc.

Prezentarea NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei producătoare sau ale autorului. Prezența oricărui element de identificare a companiei sau autorului duce la descalificarea automată a produsului.

Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice (aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă,)  creativitate, caracterul inovativ al produsului.

După premiere, concurenţii vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărimea A5 conținând denumirea companiei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.