Digitalizare, sustenabilitate, etichetă curată – tendințele cele mai populare la GastroPan 2024

Numărătoarea inversă a început până la cea de-a 15-a ediție a GastroPan 2024, expoziția internațională de soluții, tehnologii, utilaje, materii prime, ingrediente, ustensile, ambalaje și multe altele pentru industria panificației, cofetăriei și HoReCa din România, programată să aibă loc la Brașov, centrul Lux Divina, pe 14-16 martie. Va fi evenimentul de referință pentru industria alimentară, ale cărei lanțuri de aprovizionare reprezintă un important volant economic pentru produsele alimentare.

Brașov, 14-16 martie – cu un angajament și mai mare, GastroPan sprijină formarea și construirea de căi de dezvoltare profesională pentru specialiștii din industria panificației, cofetăriei și HoReCa. În acest sens, GastroPan reunește cererea și oferta într-un singur loc datorită gamei largi de standuri, evenimente și competiții, acționând ca un punct de referință pentru vechile și noile generații care doresc să-și sporească afacerile în sectoarele specificate.

Dezbateri profesionale, noi tendințe, companii inovatoare și revoluții digitale

Producătorii, furnizorii și distribuitorii produselor și serviciilor expuse la standuri se vor întâlni cu specialiștii din domeniu și vor purta discuții profesionale pentru a înțelege provocările cu care se confruntă industria și pentru a identifica oportunitățile viitoare de creștere și dezvoltare, inclusiv o perspectivă a principalelor tendințe globale și a comportamentului de consum având un accent și despre evoluțiile din diferite țări. Digitalizarea, artizanalul și sustenabilitatea vor fi în centrul mai multor dezbateri care revoluționează industria și dictează agenda companiilor din sector pentru a lua decizii strategice.

Discuții despre inteligența artificială, digitalizare și sustenabilitate

Principalele subiecte abordate în cele trei săli expoziționale (Lux Divina, Dacia, Parc) vor acorda o mare atenție și inteligenței artificiale, un subiect de top al momentului care afectează și sectorul panificației și HoReca. Provocările digitalizării și viitorul antreprenorial, în special legate de lumile brutăriilor și cofetăriilor, vor fi abordate de companii de software și IT de top, oferind informații interesante de gândit pentru implementarea acestora în propriile business-uri. Un alt subiect de actualitate va fi în centrul dezbaterii – sustenabilitate – analizând obiectivele acestuia și relansându-i aspectele practice prin produsele și serviciile oferite: ambalaje, utilaje, ustensile, materii prime și ingrediente.

Inovație, diversitate, eficiență pentru toate tipurile de afaceri din domeniile vizate

Alternativele la făină, tehnici noi de preparare, ingrediente inovatoare și maiaua reprezintă elementele de bază în industria panificației și cofetăriei. Expoziția GastroPan oferă o panoramă amplă asupra acestora, prezentând perspective, produse noi și tendințe valabile pe tot parcursul anului. Progresele tehnologice au adus inovații semnificative în sectoarele panificației, cofetăriei și HoReCa. Clienții sunt tot mai interesați de aplicații și inteligență artificială (AI) pentru sfaturi nutriționale personalizate și o mai bună înțelegere a cerințelor lor nutritive.

• Echipamente pentru start-up-uri – mulți entuziaști ai artei panificației, cofetăriei sau gastronomiei profită de noile start-up-uri care încurajează înființarea de afaceri. Expoziția va prezenta echipamente de bază potrivite pentru începători, dar și soluții moderne și complexe pentru afacerile care își doresc să se modernizeze și să avanseze.
  • Sustenabilitate – alimentele pe bază de plante reprezintă o temă constantă. Tendința către proteinele vegetale a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. Consumatorii devin tot mai sensibili la aspectele legate de sustenabilitate, ceea ce face proteinele pe bază de plante să devină tot mai populare.
  • Etichetare clară – etichetarea clară furnizează consumatorilor informații despre ingrediente, origine, factori etici și factori ecologici. Expozanții vor prezenta inovații de produs. De asemenea, în cadrul Concursurilor GastroPan 2024, această tendință este tematica principală pentru secțiunea Panificație-Patiserie.
  • Durabilitate – subiectul durabilității rămâne de actualitate. Produsele precum ambalajele biodegradabile, fabricate din trestie de zahăr în diferite forme conform cerințelor clienților până la paharele pe bază de hârtie, sunt tot mai întâlnite.
  • Arome și gusturi inedite – profilurile de aromă neobișnuite și modalitățile inovatoare de prezentare a produselor nu se limitează doar la băuturi, ci pot fi întâlnite și în segmentul alimentelor congelate.
  • Înghețată artizanală – înghețata artizanală reprezintă întotdeauna un subiect important la GastroPan. În debutul fiecărui sezon, furnizorii lansează gusturile anului și prezintă noile modele de echipamente și vitrine care permit prepararea înghețatei chiar în fața clienților, oferind astfel transparență afacerii și creând un sentiment de încredere în rândul consumatorilor.
  • Integrarea brutăriilor, cofetăriilor și restaurantelor – magazinele brutăriilor dobândesc noi funcții, devenind locuri unde clienții pot savura o cafea, o gustare sau un desert într-o atmosferă prietenoasă. În același timp, locațiile HoReCa încep să producă deserturi în propriile lor bucătării, generând astfel locații hibride.

Tortul Anului 2024 tradițional românesc și Pâinea Anului 2024 sănătoasă

Concursurile GastroPan sunt grupate în 3 secțiuni competiționale – panificație-patiserie, cofetărie și gastronomie, 6 categorii, unde se vor decerna mult așteptatele premii ale anului: Pâinea Anului 2024 realizată artizanal, unde brutarii din toată țara au sarcina de a obține pâine cu o etichetă cât mai simplă, dar sănătoasă, o tematică nouă conform cerințelor consumatorilor, dar și premiul Tortul Anului 2024, care va avea în componență materii prime tradiționale românești, iar cofetarii au ocazia de a-și arăta creativitatea prin folosirea ingredientelor specifice zonei din care provin.

Programul Concursurilor GastroPan 2024 este următorul:

Joi I 14 martie I Cofetărie – categoria Tortul Anului 2024 și Piesă artistică

Joi I 14 martie I Gastronomie – Ziua elevului/studentului bucătar

Vineri I 15 martie I Panificație-Patiserie – categoria Pâinea Anului 2024, Produse de patiserie și Ziua elevului/studentului brutar.

Pentru a observa, experimenta, degusta cele mai noi tendințe ale anului, vizitează expoziția prin completarea talonului de acces gratuit - https://www.gastropan.ro/ro/vizitatori/talon-de-acces-gratuit.