Tortul cu nuci și miere a fost desemnat Tortul Anului 2024

14 martie 2024 – prima zi a celei de a 15-a ediție a expoziției internaționale GastroPan, cea mai mare expoziție pentru industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și HoReCa din România, unde schimbarea industriei începe pentru specialiștii din aceste domenii.

Organizatori, asociații, patronate, oficialități, brutari, cofetari, bucătari, specialiști din domeniu – au fost prezenți la standurile expoziționale pline de utilaje, echipamente, materii prime, soluții, ambalaje, ustensile și multe altele ale producătorilor, furnizorilor și distribuitorilor de top din România și străinătate. Oameni interesați de dezvoltarea propriilor afaceri au purtat discuții, au degustat produse noi, inovative, ingrediente nemaiîntâlnite și au vizualizat tehnologii și procese gata să ușureze munca personalului.

Tortul cu nuci caramelizate, foi cu miere și cireșe a câștigat premiul Tortul Anului 2024!

La GastroPan 2024, a avut loc o competiție mult așteptată pentru a desemna cel mai spectaculos și delicios tort al anului. Cu bucurie, s-au adunat zeci de cofetari cu o creativitate și imaginație de nemărginit, ingrediente locale, tradiționale, aspect care a furat ochii fiecărui vizitator, dar și o eleganță aparte – au fost doar câteva caracteristici care au caracterizat produsele expuse la categoria Cofetărie, secțiunea Tortul Anului 2024.

După o analiză atentă și riguroasă a tuturor torturilor participante, juriul a decis că titlul de "Tortul Anului 2024" îi revine Gabrielei Mirică, un maestru cofetar cu o creativitate și un talent extraordinar în arta cofetăriei care a folosit un blat cu nuci românești, strat crocant cu pralină de nuci coapte și fulgi crocanți din albuș de ou, foi cu miere, cremos pe bază de miere caramelizată și smântână dulce, dulceață de cireșe negre, bavareză de ciocolată cu lapte, glasaj de caramel și pralină de nuci coapte, jeleu de vișine și decor din ciocolată și floricele din jeleu deshidratat de miere și vișine.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2024 sunt:

Locul I: Gabriela Mirică, cofetăria MONCRIS

Locul II: Tufă Georgian-Ștefan, cofetăria SWEET DESSERT  

Locul III: Claudia Prie, cofetăria LABORATOARELE REMEDIA

Basme, folclor și tradiții românești prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Piesă artistică, au reușit să se remarce și să se impună în această competiție dedicată promovării bogăției culturale a României concurenți care au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren).

Lucrarea câștigătoare a impresionat juriul prin capacitatea sa de a captura esența și frumusețea basmelor, folclorului și tradițiilor românești. Câștigătorul a folosit 9 proverbe românești ascunse în lucrarea expusă prin pastă de zahăr, vafă, flori comestibile, isomalț.

Arta gastronomiei prin ochii tinerei generații

Se acordă o atenție deosebită ideilor și tendințelor propuse și implementate de către tinerele generații de studenți și elevi. În acest sens, echipele formate din aceștia au avut oportunitatea de a crea un platou festiv folosind fructe de mare și pește, însoțit de un desert tradițional românesc. Participanții, tineri fiind, au resimțit emoții puternice legate de reușita prezentării, însă rezultatul a fost unul impresionant și a întrecut așteptările!

Premiații secțiunii GASTRONOMIE, categoria ZIUA ELEVULUI/STUDENTULUI BUCĂTAR sunt:

Locul I: echipa formată din Silvia Jepan, Alexandra Margalina, Reileanu Andrei, Olaru Anamaria, Hortista Rareș, Iacob Cristian de la UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașov

Locul II: echipa formată din Albineș Giulia, Dumitru Cristina Georgiana, Alexandra Elena, Andreea Valentina, Valentina Denisa de la LICEUL TEHNOLOGIC MATEI BASARAB, Maxineni

Locul III: echipa formată din Grecu Răzvan, Mihalache Robert de la COLEGIUL TEHNIC SIMION MEHEDINTE, Codlea

Felicitări cofetarilor talentați care au muncit zi de zile pentru a-și arăta imaginația, creativitatea, modul de lucru prin cele mai bune sortimente de produse de cofetărie și lucrări artistice uimitoare în cadrul Concursurilor GastroPan 2024, dar și tuturor bucătarilor tineri pentru ingeniozitate, talent și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru Concursurile GastroPan 2024. Mulțumiri tuturor participanților, concurenților și juriului că au dat dovadă de minuțiozitate, respect și dedicare față de arta culinară!

Expoziția GastroPan continuă și vineri, între orele 10:00-18:00, și sâmbătă, între orele 10:00-17:00. Intrarea se face prin completarea talonului de acces, care este disponibil gratuit pe www.gastropan.ro sau la completarea acestuia la fața locului.

Pentru a observa, experimenta, degusta cele mai noi tendințe ale anului, vizitează expoziția prin completarea talonului de acces gratuit - https://www.gastropan.ro/ro/vizitatori/talon-de-acces-gratuit